Detoxikáló központot nyitott meg szerdán New York-ban Tom Cruise, a világhírű amerikai színész azoknak a mentőknek, akik a 2001. szeptember 11-i merényletek utáni munkájuk során mérgező anyagokkal fertőződtek. "Csaknem három év telt el azóta, és több ezren ma is ennek betegei. Ez elfogadhatatlan számomra, és méltatlan dolog e hősökkel és családjukkal szemben" - jelentette ki 41 esztendős filmsztár, aki nemcsak a terv szülőatyja, hanem az intézmény finanszírozását célzó kampány frontembere is.

Cruise márciusban részt vett egy olyan gálaesten, amelyen 1, 2 millió dollárt gyűjtöttek össze a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyainak romjain dolgozó, több tonnányi hulladék között az egészségét kockáztató mentő- és tűzoltószemélyzet számára. A pénz egy részéből építették fel a Long Island-i detoxikáló központot, itt élnek ugyanis sokan a szeptember 11-i hősök közül. Kezelésük Ron Hubbardnak, a szcientológiai egyház alapítójának módszerén alapul. Cruise maga is régóta tagja ennek a közösségnek.

2002-ben már nyílt egy hasonló intézmény Manhattanban, és olyan jól bevált, hogy igény lett egy másodikra, sőt, várhatóan további központokat is felavatnak az év folyamán - nyilatkozta Lee Ann DeVette, Cruise nővére, egyben szóvivője.