Nemcsak az iraki háború ellen harcol minden eszközével Martin Sheen. A mozifilmekből és televíziós sorozatokból ismert művész a hízott libamáj termelése és árusítása elleni kaliforniai kampány egyik frontembere lett.

Sheen, aki olyan háborúellenes filmekben szerepelt, mint a 22-es csapdája vagy az Apokalipszis, most, jelenleg pedig az amerikai elnököt alakítja Az elnök emberei című tv-sorozatban, levelet írt Kalifornia állam törvényhozásának, hogy felhívja a figyelmet arra a "rendkívüli kegyetlenségre", amelynek a libákat és a kacsákat kiteszik a hízott máj termelése érdekében.

"Napjában háromszor nyomnak le nagy csöveket a libák és a kacsák torkán, hogy megtömjék őket. Ha ilyen módszereket alkalmaznának kutyák vagy macskák esetében, biztosan számos állatkínzási pert indítanának" - írta Sheen, a PETA nevű amerikai állatvédő szervezet információira hivatkozva.

A kaliforniai törvényhozás a jövő héten szavaz a hízott libamáj termelésének tilalmáról, amely az államban két nagy cég kezében van. Az amerikai hatóságok február végén döntöttek a francia libamáj importjának felfüggesztéséről a francia egészségügyi ellenőrzési rendszer hiányosságaira hivatkozva. Korábban évi 123 tonna libamájat vásárolt az Egyesült Államok Franciaországtól.