Magas rangú állami kitüntetést vett át szerdán a londoni Buckingham palotában Eric Clapton. A bluesrajongók egyik kedvence a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka (CBE) címben részesült. A kitüntetésről már január elsején lehetett tudni, a zenész neve rajta volt a brit uralkodó újévi, 981 névből álló listáján.

Clapton az ünnepségen feleségével, Melia McEneryvel jelent meg, és a kitüntetést Anna hercegnőtől vehette át. A díjátadást követően az elismerésről a gitáros annyit mondott, hogy ez "hab volt a tortán". Mint mondta, fiatal muzsikusként a lázadó vonal miatt nem vette volna át a díjat, de most már elég érett arra, hogy örömmel elfogadja azt.

A zenész pályafutása 40 éve kezdődött a Yardbirds együttessel, majd a Cream gitárosaként szerzett nevet magának. Szólópályafutása során olyan klasszikus dalokat adott a rockzenének, mint a Layla, a Wonderful Tonight vagy a Tears In Heaven. Számos Grammy-díja mellett a Creammel és saját jogán is beválasztották a Rock and Roll Hall of Fame-be. Tíz évvel ezelőtt a birodalmi rend tiszti fokozatát is megkapta.