Svájcba költözik december végén Johnny Hallyday, a francia rock örökifjú csillaga, ott tölt majd évente hat hónapot és egy napot, hogy ezzel a helyi törvények értelmében jelentős adókedvezményben részesüljön - jelentette csütörtökön a L,Express című francia hetilap internetes kiadása.

A 63 éves sztár, aki belga születésű létére a franciák egyik nemzeti büszkeségének számít, és egy-egy nagy koncertje még ma is stadionokat tölt be, állítólag Gstaad síparadicsomban fog letelepedni.

A hírt nem volt hajlandó kommentálni egyelőre Hallyday sajtószolgálata, míg Saanen község, amelyhez Gstaad tartozik, csakis általános információkat ad lakosairól. A helyi hatóság csak annyit árult el, hogy 7234 lakosából 1979 külföldi, és valamennyien átalányadót fizetnek.

Ez nagyon előnyös azoknak a külföldieknek, akik Svájcban nem végeznek jövedelmező tevékenységét. A gstaadi illetőséghez éppen 6 hónapot és egy napot kell ott tölteni évente. Johnny korábban többször is ott vakációzott és vett is egy Concordia névre keresztelt házat. Apósának családja már korábban megtelepedett itt, és egy jól menő éttermük is van.

Johnny Hallyday-nek, aki Jean-Philippe Smet néven jött a világra, nem ez az első "hűtlensége" Franciaországhoz: 2005 novemberében belga állampolgárságért folyamodott, érzelmi okokra hivatkozva, mivel apja belga születésű volt. Kérelme az idén októberben került a belga képviselőház illetékes bizottsága elé. A belga lapok szerint a testület nem fogja javasolni Johnny honosítását.

Hallyday tervezett adószökése viharokat váltott ki francia politikai körökben, már csak azért is, mert az énekes lelkes támogatója a jobboldal várható elnökjelöltjének, Nicolas Sarkozy-nek a jövő évi választásokat.

Jean-Louis Borloo foglalkoztatásügyi miniszter az LCI francia hírtv-ben "fájdalmának" adott hangot, míg Gérard Larcher munkaügyi miniszter már "megdöbbenéséről" beszélt. "Az ember szabadon járhat át a határokon, de én a hazafiaságot úgy értelmezem, hogy adózási szempontból Franciaországban kell laknom" - jelentette ki a politikus.