Az egyiptomi külügyminiszterrel találkozott George Clooney amerikai színész, a szudáni Dárfúr tartományban 2002 óta tomboló humanitárius katasztrófa megfékezése érdekében indított kampány legújabb állomásán - adta hírül a BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság internetes portálján.

Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján George Clooney elmondta: "Nagyon reméljük, hogy folytatódnak a tárgyalások a humanitárius ügyekről. Ez a legfőbb célunk."

A külügyminisztérium közleménye szerint Ahmed Abul Geit elmondta az Oscar-díjas színésznek, hogy a dárfúri helyzet főként azért romlott meg az elmúlt időszakban, mert "több felkelő csoport kimaradt az Abujában idén májusban aláírt békeszerződésből." A miniszter elismerését is kifejezte "a Darfúr-kampány és Clooney nemes céljaival kapcsolatban."

Az etnikailag erősen kevert lakosságú, Franciaország-nagyságú, igen nehezen ellenőrizhető Darfúr főleg a gyors ütemű sivatagosodás miatt Szudán legszegényebb tartománya. Az igen bonyolult konfliktus 2002-ben kezdődött az arab származású szudániak befolyása alatt álló khartúmi kormány és a fekete bőrű helyi lakosságot képviselő felkelő csoportok között.

A mélyben évtizedek óta halmozódó feszültséget elsősorban az robbantotta ki, hogy a Szudán délkeleti részén fekvő Darfúr - ahol nincs jelentős olajkészlet - kimaradt az északi fővárosban uralkodó kormány és a déli - olajban gazdag - területeket ellenőrzésük alatt tartó felkelők megállapodásából, amelyben felosztották az ásványkincs eladásából remélt jelentős jövedelmet.

A konfliktusban már mintegy 200 ezren vesztették életüket és 2,5 millió darfúri menekült el otthonából. Az Afrikai Unió (AU) 7 ezer békefenntartót küldött a térségbe, a helyzetet azonban kellő felhatalmazás hiányában nem tudták rendezni. Az AU legutóbb idén májusban szervezett békekonferenciát Nigéria fővárosában, Abujában, végleges megoldást azonban ekkor sem sikerült találni.

Clooney a Darfúr kampány keretében találkozott Hoszni Mubarak egyiptomi elnök feleségével és fiával is.

A 45 éves Clooney kollégájával, Don Cheadle színésszel utazott Egyiptomba. Cheadle, aki több filmben is szerepelt Clooney-val együtt, az 1994-es ruandai népirtás történetét feldolgozó, Hotel Ruanda, című Oscar-díjra jelölt filmben is játszott.

A Darfúr kampány további tagjai: Tegla Loroupe kenyai olimpikon, Joey Cheek amerikai gyorskorcsolyázó és David Pressmann emberi jogi ügyvéd, aki Madleine Albright korábbi amerikai külügyminiszter tanácsadója volt.

Clooney apjával, az újságíró Nick Clooney-val idén áprilisban öt napra a Darfúrba utazott, hogy személyesen tájékozódjon a humanitárius krízisről. Tapasztalatairól szeptemberben szenvedélyes beszédben számolt be az ENSZ biztonsági tanácsának. Ebben a tanács tagjait emlékeztette, hogy évek óta népirtás zajlik "az önök szeme előtt", és az ő felelősségük lesz, ha nem sikerül véget vetni a katasztrófának.

A khartúmi kormány Szudán szuverenitása elleni merényletnek nevezte és elutasította azt az ENSZ közgyűlési határozatot, amelynek értelmében 20 ezer fős békefenntartó alakulatot küldtek volna a térségbe.

Clooney a múlt héten kínai döntéshozókat próbált meggyőzni arról, hogy elkerülhetetlen az ENSZ-békefenntartók bevetése. A pekingi kormány szoros kapcsolatokat ápol Khartúmmal, és rendszeresen blokkolja az ENSZ biztonsági tanács törekvéseit a darfúri helyzet rendezésére.

Becslések szerint a kínai olajfogyasztás több mint húsz százalékát szudáni forrásból fedezik, ezzel Kína Szudán legfontosabb külkereskedelmi partnere.