A szerkesztőség utasítására a rendőröket lefizetve, a James Bond-filmekben szereplő ketyeréket beszerezve, bankkártyák adatait felkutatva nyomozott a különben a feltűnést lehetőleg kerülve élő norvég királyi család után az egyik oslói bulvárlap, amelynek riportere nemrég maga tárta fel ezeket a módszereket.

A Se og Voer (Látni és hallani) című hetilap munkatársaként alkalmazott módszereiről maga a "tettes", Haavard Melnaes riporter számolt be: könyvet írt a történetről, és ebből néhány napja az egész norvég sajtó csemegézik - a közvéleményt viszont megdöbbentette az ügy.

A bulvárlap érdeklődésének középpontjában Mette-Marit hercegnő, a trónörökös Haakon herceg 33 éves, polgári származású felesége áll, aki 2001-ben kötött házassága előtt mozgalmas életet élt és leányanyaként szült gyermeket.

A Se og Voer szerkesztősége a hercegné múltjában próbált "sötét foltokat" feltárni. A riportert Londonba küldték, hogy szerezzen be olyan mikrofont, amelyből távolról lehet lehallgatni a magánbeszélgetéseket. A lap Mette-Maritra nézve kompromittáló adatokat igyekezett szerezni rendőröktől, a hercegnő barátaitól, ismerőseitől, közülük egy olyan barátnőről, aki kábítószerrel élt. Az illetőnek fizetett is azért, hogy meséljen a hercegnéről.

Per Edgar Kokkvold, a Norvég Újságírók Szövetségének elnöke Melnaes könyvének megjelenése után elfogadhatatlannak nevezte ezeket a módszereket. A Dagens Naeringsliv nevű gazdasági lap pedig a maga részéről nyomozást indított - a bulvárlap módszereit illetően: feltárta, hogy a Se og Voer törvényellenes módon szerezte meg Mette-Marit hercegnének és Harald norvég király lányának, Martha Louise hercegnőnek hitelkártyáiról az adatokat, s ennek eredményeként tudta megírni 2001-ben, hogy Mette-Marit 300 ezer koronát (9,3 millió forint) költött csak öltözködésre.

A királyi családot különösen felháborította az ügy, bár mint kiderült, régóta sejtette, mi folyik. "Igazán szörnyűnek tartom mindezt. Az ember még otthon sem érezheti magát biztonságban" - jelentette ki Astrid hercegnő, a király nővére. Martha Lousie hercegnő férje, Ari Behn pedig kifejtette, hogy már régóta gyanítja: a család bankkártyáinak kivonatai eljutnak a sajtóhoz.

"Ezt olyasvalami, amivel már évek óta számolnunk kell.Ezért aztán nászutunkra egy bankókkal teli bőrönddel utaztunk el, és készpénzzel fizettünk a repülőjegyekért is" - mondta el a Dagbladet című napilapnak.

Knut Stoerberget norvég igazságügyi miniszter bejelentette: módosítást kíván benyújtani a médiatörvényhez, hogy lehetővé váljon az olyan médiumok felelősségre vonása, amelyek illegális eszközökkel tesznek szert információkra. A rendőrség vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy voltak-e olyan tagjai, akiket megvesztegettek.