Már most ajánlatos készülni a kártevő állatok elűzésére: a biológiai védekezés számít ma a legkorszerűbbnek, mert elhajtja a kertből az állatot és kerüli a fölösleges vegyszerezést.

A vakondot jól elriasztja a megtört friss bodzahajtás, a ricinushajtás, a fokhagyma, a vöröshagyma, a borsmenta. A járatba dugott szélkerék, a szél hatására fütyülő üveg is elijeszt - tanácsolja a Kerti Kalendárium márciusi száma.

A pocok és az egér szintén nem kívánatos a kert és a ház körül. Az ősi módszerek ma reneszánszukat élik: a ragadozó madarak és a macskák az igazi elijesztők, de a fokhagyma, a bodzafa és a császárkorona nevű látványos virág is elűzi őket. Csigák ellen a járatokat fahamuval vagy oltatlan mészporral szokták beszórni.

Rágó-szívó kártevők ellen jó a főtt krumpli vagy a krumplihéj leve, a hernyó ellen pedig régi jó módszer a kenőszappanos lemosás. Rovarok ellen általában jó hatású a harmatos növény beszórása fahamuval vagy dohányhamuval. Pajor ellen varádicslével vagy ürömteával szoktak öntözni.