Egy állásinterjún számos szempont alapján mérlegelik a mindenkori jelölteket a HR-szakemberek, de érkezzünk bármilyen jó ajánlással, elég egyetlen végzetes hibát elkövetnünk, hogy elbukjuk a lehetőséget. Hogy mi ez a hiba, azt egy vállalati vezérigazgató árulta el.

Az állásinterjúk kapcsán a Velveten korábban írtunk arról, hogy hogyan érdemes válaszolni a legfrusztrálóbb kérdésre, valamint az interjúztatók legújabb szortírozó módszeréről is lerántottuk a leplet.

Ezúttal William Vanderbloemen, a Vanderbloemen Search Group vezérigazgatója beszélt nyíltan arról, hogy mi jelent azonnali válóokot egy állásinterjún, legyen bármilyen jó is egy adott jelölt. 

Ez pedig nem más, mint a késés.

„Mindig elképeszt, hányan érkeznek állásinterjúra, még ha csak két perc késéssel is, egy csésze friss kávéval a kezükben” – kezdte Vanderbloeman a CNBC amerikai televíziós csatornának. A vezérigazgató a pályafutása során több mint 30 ezer jelentkezőt meginterjúvolt, így tapasztalatból tudja, hogy az előzetes bejelentés nélküli késés többnyire válóok.

„A pontosság az első teszt arra vonatkozóan, hogy egy jelentkező mennyire veszi komolyan az állást és hogy rábízható-e a munkakörrel járó felelősség. Ha valakivel lebeszélsz egy találkozót, egyezséget kötsz, amikor pedig úgy döntesz, ezt az egyezséget megszeged, akkor az emberek megkérdőjelezik az integritásod és megbízhatóságod” – fejtette ki William Vanderbloemen. Hozzátette: az sem ideális, ha egy jelölt túl korán érkezik, mert az kifejezetten kényelmetlen lehet az interjúztató számára.

„Ha egy másik találkozó közepén vagyok vagy éppen szünetem van két hívás között, akkor nem segít, ha valaki 15-20 percet vár rám a tervezett időpont előtt. Ettől nagyon kényelmetlenül és zavarban érezheti magát egy interjúztató” – magyarázta a vezérigazgató. Hozzátette: a legideálisabb, ha egy jelentkező 5 perccel korábban érkezik a megbeszélt időpont előtt. Továbbá felhívta a figyelmet, hogy bár az állásinterjúk stresszesek lehetnek, sokkal könnyebben vehetők, ha a jelentkezők felkészülten jelennek meg.

A pontosság az első lépés a felkészültséged bizonyításában!

(LADBible)

(Borítókép: Férfi egy állásinterjún. Illusztráció: Getty Images)