Európa országai már készülnek a következő hónapok extrém időjárására.

Az Euronews azt fejtegeti legújabb bejegyzésében, hogy talán a valaha volt legmelegebb nyár vár az európai lakosságra. 

Azt, hogy egészen pontosan mi vár ránk idén nyáron, nagyon nehéz megjósolni. Ez a rendkívül változékony időjárásnak köszönhető, amelyre számtalan befolyásoló tényező hat, a szakembereknek pedig e tényezők mellett kell tendenciákat keresniük.

A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy júniusban, júliusban, augusztusban megint átlag feletti hőmérséklettel kell számolnunk a kontinensünkön. 

Európa gyorsabban melegszik, mint a globális átlag, és az éghajlatváltozás átalakíthatja a hétköznapjainkat is. A lapnak nyilatkozó szakember szerint a rendelkezésre álló adatok alapján a Föld felmelegedésének nagy része az elmúlt 40 évben ment végbe, ebből is az elmúlt 10 év volt a legforróbb.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az EU Kopernikusz (C3S) klímaügynöksége friss adatai szerint Európa 1991 óta a globális átlag kétszeresével melegszik.

Jól szemlélteti a helyzet komolyságát, hogy Franciaországban a sportolók egészségéért aggódnak az olimpiai játékok szervezői, míg Spanyolországban a hőhullámok pontosabb előrejelzését segítő térkép készül. Eközben az Atlanti-óceán északi részén a tenger felszínének hőmérséklete 40 éve nem látott csúcsra emelkedett, ez a felmelegedés pedig az élővilágra is drasztikus hatással lesz.

(Borítókép: Egy férfi szenved a melegtől. Illusztráció: Krishna Tedjo/Getty)