Álljon a háttérben rossz genetika vagy szegényes szájhigiénia, a fogorvosok számos elrettentő fogazattal rendelkező pácienssel találkoznak a pályafutásuk során. Egy egyszerű fogszuvasodás eltörpül azok mellett a problémák mellett, amelyeket nemrég egy ausztrál fogorvos osztott meg.

Elrettentő fogászati eseteket osztott meg nemrég a közösségi médiában dr. Sam Koh, egy, az ausztráliai Melbourne melletti fogászati klinika fogorvosa. A szakember összesen három esetet elevenített fel, amelyek közül egy alkalommal egy olyan férfi látogatott el a rendelőjébe, akinek a száját gipszháló és fogászati ragasztó tartotta össze.

„Különböző fertőzései és tályogjai voltak. Utóbbiak mindig kipukkadtak és soha nem kapott semmilyen kezelést. Ezt az otthon, saját kezűleg tákolt megoldást alkalmazta az év legnagyobb részében, miközben folyamatos fájdalmai voltak” – mesélte dr. Koh. Egy másik eset kapcsán elmondta, hogy az illető szokványos ragasztóval próbálta fixálni az elülső, meglazult fogait.

„A harmadik, egyben legmeglepőbb egy 22 éves fiatalember esete volt, aki állandó szájduzzanattal, tályogokkal küzdött. Sajnos már minden foga elfertőződött, így az összeset ki kellett húzni” – idézte fel a fogorvos, majd hozzátette, hogy a kezelhetetlen állapot az édességek túlzásba vitt fogyasztásának, illetve a szájápolás hiányának következtében alakult ki.

Ahhoz, hogy elkerüljük a szájbetegséget és megelőzzük a fogvesztést, a doktor szerint napi kétszeri, kétperces fogmosás, ezeket követően pedig fogselyem használata javallott. Érdemes rá odafigyelni, hogy reggel még étkezés előtt mossunk fogat, valamint a fogkefénket háromhavonta cseréljük le.

( LADBible)

(Borítókép: Eszközök egy fogorvos kezében. Illusztráció: Getty Images)