Legendák szólnak egy Észak-Amerikában őshonos erdei lényről, amely hatalmasabb mindennél, ám a létezését semmilyen fizikai bizonyíték nem támasztja alá a hátrahagyott lábnyomain kívül: Nagyláb története több száz évre nyúlik vissza, most pedig úgy tűnik, valakinek sikerült lencsevégre kapni őt – legalábbis ezt próbálja elhitetni az illető a publikummal.

Az Óriásláb és Hendersonék, A NagylábúLétezik, Óriásláb fia: ez csak néhány azok közül a játék- illetve animációs filmek közül, amelyek a '80-as évek óta feldolgozták Nagyláb legendájának történetét.  A szörnyről terjedő szóbeszéd még az indiánok idejére vezethető vissza, ők a mai napig sasquatchnak nevezik a hatalmas emberszabású lényt, amely a folklór szerint az erdőket járja, ám semmi sem utal a létezésére, mint egy-egy hátrahagyott hatalmas lábnyom.

A téma népszerűsége miatt Nagyláb a bulvármédia kedvelt alapanyaga, többen bevallották már, hogy nagy lábnyomokat hamisítottak a hegyekben, hogy aztán „megtalálják” azokat. 

Hasonló átverés lehet az a kép, amely nemrégiben vírusként kezdett el terjedni a neten. A felvételen egy csapat legelő őz látható, amelyeket a háttérből egy bébi Nagyláb figyel. Az első „bibi”, amely feltűnhet a képen – már Nagyláb alakján kívül –, hogy az elég homályosra sikerült, ami már csak korunk technológiai vívmányainak tekintetében is hiteltelenné teszi. Ettől függetlenül szép számmal akadnak azok, akik valóban úgy vélik: egy valódi bébi Nagyláb látható a felvételen.

„Elsőre bizonyára mindenki Cha-Kát ismeri fel a képről Az elveszettek földje című filmből. Vagyis a zsigeri reakciónk a felvételt látva, hogy valószínűleg egy alacsony ember parádézik jelmezben, talán egy gyerek. Miután azonban egy ideig elemezzük a képet, már nem is vagyunk ebben olyan biztosak...” – írta a képhez az  észlelő ”,  Stephanie Wood Nagyláb-vadász, rámutatva: „Lehet, hogy egy bébi Nagylábat látunk a képen, vagy akár egyikét azoknak a szőrös kis emberkéknek, akik időnként felbukkannak a jelentésekben? Egy dolog biztos, az igazság sokkal többször furcsább, mint a fikció” – írta Wood, feltéve a költői kérdést.

A hozzászólók között is akadt, akinek megfordult a fejében, hogy a kép valódi, azzal érvelve, hogy az őzek is kiszúrták az alakot a fák mögött. Ugyanitt egy személy azt írta, hogy a legelő állatok valóban hihetővé teszik a képet, amelyen vitathatatlanul egy kölyök Nagyláb látható. „Olyan, mint amilyet álmomban láttam. Fizikailag sosem észleltem egyet sem, de szemtanúja voltam jeleknek” – állította a kommentelő. Természetesen cáfolatokat is jó szerével lehetett olvasni. Valaki arra mutatott rá, hogy az őzek „jóval nagyobbak, mint az a jelmezes gyerek”, míg más felhívta a figyelmet, hogy a „lénynek” elég emberi kezei vannak, nem beszélve a csuklójához erősített szőrről.

Ez egy átverés

– szögezte le a hozzászóló. A képet ide kattintva tudja megtekinteni.

(LADBible)

(Borítókép: Nagyláb. Illusztráció: Getty Images)