Első ízben sikerült kutatóknak koleszterinmentes egereket kitenyészteniük azzal a céllal, hogy megtudják, miképpen befolyásolják ezek a zsírok az ember egészségét. Eddig csak annyit tudtunk, hogy a vér megengedettnél magasabb koleszterinszintje növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Izraeli kutatók megváltoztatták az egerek Dhcr-24 jelzésű génjét, amely a koleszterin képződéséért felelős enzim kódját hordozza magában. A Nature című brit tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az egy évvel ezelőtt született, módosított génállományú kísérleti egerek viszonylag normálisak, ugyanakkor azonban meddők és 25 százalékkal kisebbek, mint az azonos fajtabeliek.

Kis méretük azzal függ össze, hogy az anyatejből nehezebben tudták felvenni a zsiradékot. A kutatók remélik, hogy az egereken végzett kísérletekből levont következtetések segítségével új gyógyszereket állíthatnak majd elő a vér zsírszintjének csökkentésére.