A hajfestékek új generációja szinte kizárólag természetes, főleg növényi alapanyagokból készül, így próbálják kivédeni a kemikáliák óhatatlan roncsoló hatását. Az új krém-hajfestékek generációját vadon élő és egzotikus növények, valamint fűszerek gazdagítják, mint például a kékgumifa, az eukaliptusz, a menta, a csalán, a levendula, az ánizsgyökér, a rozmaring, a kakukkfű és a csalán. A ma divatos hajfesték nem tartalmaz illatanyagot - amelyet eddig elsősorban vegyi aromáknak köszönhettek ezen termékek - ám újabban ezt nem tartják korszerűnek, mert úgy vélik, a mesterséges illatok teljesen fölöslegesen növelik a keverékek vegyi anyag tartalmát.

A Biocolor Collection-nek nevezett festékcsaládot, a színező melírozó porokat (amelyekkel egyetlen fázisban végezhető el a hajszőkítés és a festés) valamint a Vitacolor tartós hullámosító és daueroló szettet kifejezetten házi használatra fejlesztették ki.

A hazai hajfesték-piacon - amelyet a szakemberek kettéválasztanak, mert mást használnak a fodrászok és mást a laikusok- nagy a verseny. A németeken és franciákon kívül újabban az amerikaiak is helyet akarnak kiharcolni maguknak a kicsi magyar piacon.