Indonéziában akár ötévi börtönbüntetést is kiszabhatnak szerelmes párokra, ha rajtakapták őket, hogy nyilvánosság előtt csókolóznak. A világ legnépesebb muzulmán országának parlamentjében ugyanis képviselők egy csoportja pornográfia elleni törvényjavaslatot terjesztett be, amely többek közt megtiltaná a nyilvánosság előtti szájcsókot.

A "súlyos csókolózást" - ami ebben az esetben alighanem a szenvedélyességet írja körül - a törvény maximálisan ötévi börtönnel, vagy (29 ezer dollárnak megfelelő) 250 millió rúpia pénzbüntetéssel sújtaná. Hasonló büntetésre számíthat az is, aki ilyen csókolózást lefényképez.

A törvényjavaslat tiltja a nyilvánosság előtti meztelenkedést, az erotikus táncokat és a szexpartikat is, és ezeket a vétségeket 3-tól 10 évig terjedő börtönbüntetést javasolja büntetni, de még az erotikus táncok szemlélői is kétévi szabadságvesztéssel számolhatnak - ha elfogadják a törvényjavaslatot.

Az indonézek hosszú időn át mérsékeltek voltak az iszlám vallási előírások betartásában, de az utóbbi időben nagyobb súlyt helyeznek a vallási hagyományok ápolására és az iszlámmal való azonosulásra.

Az érzelmek nyilvánosan való kimutatásától sokan idegenkednek az országban, de a prostitúció sokhelyütt virágzik.