Trombitál a Toyota legújabb modellje - igaz, nem gépkocsiról, hanem ember formájú robotról van szó. A csütörtökön bemutatott 120 centiméter magas humanoid trombitáján Walt Disney Pinocchio-filmjének egyik számát fújta nagy érzéssel, és amikor a bemutatón részt vevő újságírók megtapsolták, meghajolt és karjával intett feléjük.

A Toyota Partner Robot program keretében előállított önjáró és önfúvó szerkezet csak válasz a két másik japán cég, a Honda és a Sony már kifejlesztett robotjaira, célja az autógyártási és a robottechnikák összekapcsolása. Fuzsio Cso, a Toyota cég sajtófőnöke tájékoztatójában elmondta: bízik abban, hogy a trombitáló Toyota-figura a cég jelképe lesz. A cég az Aicsi prefektúrában 2005-ben sorra kerülő világkiállításra egész robot Toyota-zenekart fejleszt ki - közölte Cso.

A robotverseny gőzerővel folyik Japánban, amely élen jár ebben az iparágban. A szigetország robotfelvevő piaca akár 500 milliárd jen (1 billió forint) forgalomra is számít a jövőben.

A Honda 2000-ben mutatta be ASIMO-nak elnevezett robotját, ez volt az első két lábon járó önjáró. A Sony 2003-ban rukkolt elő a QRIO-val, amely már futni is tudott. A QRIO is érdeklődik a zene iránt, ezen a héten a tokiói szimfónikus zenekarral együtt lépett fel - de nem ő, hanem a zenekar muzsikált. A NEC elektronikai cég olyan robotot dobott a piacra, amely háromezer mondat kiejtésére képes. Eddig azonban egyik robot sem trombitált.