A szőrtüszőkben, illetve hajhagymákban valószínűleg őssejtek rejtőznek, amelyekből bármilyen testi sejtek kifejlődhetnek - állapították meg amerikai bőrgyógyászok, utalva arra, hogy ez közelebb vihet a kopaszság kezeléséhez és gyógyításához.

A pennsylvaniai egyetem orvosi fakultásának munkatársai fedezték fel a szőrtüszőkben lévő őssejteket, amelyekből - sima bőrfelületekre történő átültetésük után - szőrzet nőtt ki az egerek olyan testrészein is, amelyek addig teljesen kopaszok voltak. Ezek a sejtek másként viselkedtek, mint a tüszőkben található egyszerű sejtek, az őssejtek ugyanis olyan géneket aktiváltak, amelyeket az egyszerű hajsejtek nem voltak képesek működésbe hozni.

A felfedezés lehetőséget ad a hajnövekedést szabályozó újfajta eljárások kidolgozására - hangoztatták a pennsylvaniai kutatók. A vizsgálat fényt derített ugyanakkor a hajhullás okainak mélyebb megértésére is. Úgy tűnik, hogy a hajhagymák, vagy szőrtüszők működése szoros összefüggésben áll az immunrendszerrel, azaz immunrendszer károsodása bizonyos esetekben a haj elvesztését, kopaszodást vált ki.