Kidobta lakóit a falu földesura, mert el akarja adni birtokát. Az eset nem a feudális középkorban, hanem 2004-ben történt, Anglia délnyugati részén, a festői Devon grófságban. A jómódú vidék Gittisham nevű faluját öröklés útján egy kanadai születésű földesúr birtokolja - az angol nyelv máig a landlord kifejezést használja az ingatlantulajdonosokra, még a városi lakások esetében is -, ám a 50 éves Richard Marker úgy döntött, hogy pénzzé teszi faluját.

Ügyvédei szikár jogi nyelven megfogalmazott értesítéseket küldtek a nádtetős házak lakóinak, hogy a tulaj júniusban felmondja a bérleti jogviszonyt, és meghirdeti eladásra az egész falut. A bérlőknek joguk van vételi ajánlatot beadni az általuk lakott házakra.

A település - amelyet korábban Károly brit trónörökös az ideális angol falu mintájának nevezett - egy emberként próbál szembeszállni a földesúr döntésével, Marker azonban hajthatatlan. A pénteki The Daily Telegraphnak azt mondta: a lakóingatlan üzleti befektetés, és a belőle kihozandó pénzből nem jachtot fog vásárolni, hanem vissza akarja forgatni birtokába. Hozzátette, azt reméli, hogy egyetlen vevő veszi meg az egész falut, és akkor a bérlők helyzete nem fog változni.

A lakók közül azonban sokan attól tartanak, hogy nyártól fedél nélkül maradnak, a felkínált vételi joggal pedig nem sokan tudnak élni, mivel egy-egy házért 225 ezer fontot (85 millió forintot) kellene fizetni, ami még Angliában is komoly pénz.