Koplalórekord kísérletbe kezdett egy 50 éves kínai vegetariánus, azzal a szándékkal, hogy 49 napot tölt élelem nélkül, csak vízzel táplálkozva, egy föld felett lebegő üvegkalickában, túlszárnyalva ezzel az amerikai önsanyargató, David Blaine teljesítményét, aki tavaly ősszel 44 napon át élt egy üvegdobozban a londoni Tower-híd közelében.

Mint a pekingi China Daily jelentette, a taoista tanokon nevelkedett Csen Csien-min - aki szombaton kezdte a koplalást, a délnyugat-kínai Szecsuán tartomány egyik hegyvidéki üdülőhelyén - 15 méteres magasságban felfüggesztett üvegdobozban szándékozik eltölteni a 49 napot.

Csen saját állítása szerint - elsősorban az ősi kínai medicina csodatévő hatásának köszönhetően - korábban egy alkalommal 81 napot töltött el mindenféle élelem nélkül. Csen Csien-min a mostani rekordkísérlethez elengedhetetlen böjtölési technikákat ősi taoista írások nyomán dolgozta ki a maga számára - írta a China Daily. A gyakorló taoisták gyakran hosszú napokon át élnek mindössze szölőből és vízből álló étrenden.

Csen produkcióját a helyszínen közjegyző ellenőrzi majd folyamatosan, miközben orvoscsoport áll készenlétben, arra az esetre, ha az ősi kínai medicina valamiképpen mégis csődöt mondana. Csen a koplalási rekordkísérlet megkezdése előtt mindenesetre pszichiátriai vizsgálaton vett részt.