A jövőben mérlegre teszik az ír kukákat, és minden család az általa kidobott hulladék mennyisége alapján fizet majd szemételhordási díjat. Az intézkedés célja az, hogy ezzel is ösztönözzék a háztartási szemét mennyiségének csökkentését - közölte hétfőn Martin Cullen ír környezetvédelmi miniszter.

Az új rendszert 2005. január 1-jén vezetik be. A miniszter azzal is indokolta a döntést, hogy a hulladék újrafeldolgozásában jelentős eredmények születtek. Ennek keretében premizálni fogják azokat, akik kiválogatják és elkülönítik a hasznos hulladékot, az üveget, a fémet, viszont emelt díjat fognak fizetni azok, akik nem szelektálják a szemetüket. A mennyiségi alapú szemétdíjat különböző módszerekkel fogják kiszámítani. A nagyobb konténereket lemérik minden kiürítésnél és a számlát a tartályban elhelyezett chip tulajdonosa kapja meg. Ahol szemeteszacskót használnak, annak ára foglalja majd magában az adót.

Írország eddig is élen járt a szemetelés elleni küzdelemben. Két éve adót vezettek be a műanyagzacskókra, és ez rendkívül hatásosnak bizonyult: a zacskófelhasználás 90 százalékkal csökkent.

A ír adószakértők még ezzel sem írták le a környezetszennyezés elleni küzdelmet: máris töprengenek azon, miféle hulladékok ellen üzenhetnek legközelebb hadat. Szó van a rágóguminak, a gyorsétkeztetési láncolatok által készített ételek csomagolóanyagának, valamint a bankjegy-automaták által kiadott nyugtáknak a megadóztatásáról is.