Bár pizzakommandó még nincs, az eredeti nápolyi pizza minőségének és jó hírének megőrzését célozza az Olaszországban most megjelent pizzaszabályzat tervezete.

A hivatalos közlöny a pizzéria tulajdonosok javaslatára három oldalon nyolc cikkelyben, és hat alpontban taglalja nagy részletességgel az eredeti nápolyi pizza minőségi követelményeit.

A nápolyi pizza formájának tökéletesen kereknek kell lennie, átmérője azonban a szabály szerint nem lehet több 35 centiméternél. A közepén mért vastagság nem haladhatja meg a 3 millimétert, de a széleken sem lehet vastagabb 2 centiméternél. Törvény fogja szabályozni azt is, hogy milyen fajta lisztet, sót, élesztőt és paradicsomot szabad a pizzához használni.

A rendelet azonban ennél is tovább megy: kimondja például, hogy a közkedvelt Margherita pizzához nem csupán egyszerűen mozzerella sajtot, hanem egy "bizonyos" fajta mozzarellát, mégpedig az Appeninek déli térségeiben készített mozzarellát szabad csak használni. Ha pedig a pizzéria tulajdonosa dél-olasz különlegességet, "Margherita extrát" kínál vendégeinek, azt csakis abban az esetben teheti, ha a pizza készítéséhez rendelkezésére áll bivalytejből készített mozzarella sajt, ami ehhez az ételhez nélkülözhetetlen.

A sodrófa használata istenkáromlás, a dagasztógép pedig egyszerűen eretnekség. A pizza tésztáját ugyanis köztudomásúan, évezredek óta kézzel dagasztják, és ennek így is kell maradnia, persze csak, ha igazi nápolyi pizzát készít a pék.

Egészében véve a pizzatésztának lágynak, de ruganyosnak, könnyedén kettéhajthatónak kell lennie - hangzik a pizzaszabályzat sommázata, utalva rá, hogy amennyiben a honatyák a tervezetre áldásukat adják, az éttermek tulajdonosai rendszeres minőségellenőrzésekre is számíthatnak majd, azaz lesz pizzakommandó.