Ki akarták pusztítani, de sikerült újra éleszteni az erdélyi kopóként ismert kutyafajtát. Az erdélyi kopó ősi magyar vadászkutya, őseinkkel érkezett a Kárpát-medencébe, majd az itt kialakult pannon kopó került át Erdélybe. Ezek leszármazottaiból tenyésztették ki az erdélyi kopót. Írásos emlékek már az 1300-as évekről szólva megemlítik ezt a fajtát, és az 1600-as évekből is maradtak ránk kopókat ábrázoló relikviák. A két világháború közötti időben sokat használt vadászkutyák voltak, ám egy 1947-ben kibocsátott román rendelet kötelezővé tette az összes kopó kiirtását, így aztán az erdélyi kopó csaknem teljesen kipusztult. Ennek ellenére 1967-ben mégis sikerült két fajtatiszta egyedet találni Erdélyben, ahonnan ezt a két példányt a Budapesti Állatkertbe szállították. Gyakorlatilag velük kezdődött meg a fajta megmentése és újraélesztése.

Három szín található meg rajta: a fekete, amely az alapszíne, a sárga, a szeme felett, a pofa tájékán, a végtagokon, a hasalján, és a szügyön, és a fehér, a fejen, a nyakon, a mellen, a mancsokon, vagy a farok végén. Marmagassága 56-62 cm (kan), 52-58 cm (szuka), súlya 30-35 kg. Feje hosszúkás, de nem elhegyesedő, orrháta egyenes, állkapcsa erőteljes, fogazata ollósan záródik, szeme közepesen nagy, sárgásbarna, füle pofájához simul, és lelóg. Nyaka hosszú, izmos, alsó részén a bőr enyhén lebernyeget alkot. Háta egyenes, mellkasa erőteljes, fara izmos, enyhén csapott. Farka hosszú, nyugalmi állapotban lelóg, alsó egyharmada felfelé görbül. Végtagjai izmosak, mancsa gömbölyded, karma fekete. Szőrzete testhez simuló, rövid, nem igényel különösebb gondozást.

Nagyszerű vadászkutya, a nagyobb vadakat kitűnően állja és hajtja, a kisebbeket lefojtja. Hajtás közben magas hangon jelez, a vadat ügyesen fogja le, és "állóra csaholja". Jól használható lovas falkavadászatokon is, bár általában nem falkában hajt. Természetét tekintve okos, értelmes, intelligens, jól tanítható, könnyen tanul, nagyon jó az alkalmazkodóképessége. Hihetetlenül energikus, nagy a mozgásigénye, ezért lakótelepi lakásba nem, inkább kertes házba javasolt, ahol kedvére futhat. Idegenekkel szemben bizalmatlan, ezért akár személyi őrző-védő feladatokra is használható.