A transzszexuális és transzvesztita diákoknak ezentúl nem kell a férfi- vagy nő illemhelyre járniuk: külön "rózsaszínű lótusz" jelzésű vécék állnak rendelkezésükre egy thaiföldi főiskolán, Chiang Mai (Csiangmai) városban - adta hírül az intézmény egyik vezetője.

A főiskolára járó 1500 diák közül 15 a transszexuális vagy travesztita, akik mostantól a kizárólag számukra fenntartott rózsaszín lótuszon ülve könnyíthetnek magukon. Ez a kis csoport ugyanis azzal a panasszal fordult az intézmény vezetőségéhez, hogy akár a férf-, akár a női vécékbe kényszerülnek, csúfolódást és megaláztatásokat kell eltűrniük.

"Nem bátorítjuk a transzvesztitákat és melegeket, csupán meg akartuk oldani, hogy jobban érezzék magukat a főiskolán" - idézte a francia hírügynökség Thodszaporn Promprakai igazgatót, aki szerint rózsaszín illemhelyek megnyitása óta a 15 diák tanulmányi eredményében határozott javulás állt be.

Az intézmény a vécéhelyzeten kívül egyéb sarkalatos kérdések szabályozásában is toleránsnak mutatkozott, mint például a hajhossz, a szemfesték és körömlakk liberalizálása. Következésképpen várható, hogy a loboncos hajú, heteroszexuális diákok, valamint kisminkelt, festett szőke kolléganőik tanulmányi átlaga is ugrásszerűen javul majd.