114. születésnapját ünnepelte kedden Hendrikje van Andel-Schipper, aki a Guinness Rekordok Könyve szerint jelenleg a világ legidősebb embere. Az asszony, aki csak nemrégiben vette át az életkorrekorder címét elődjétől a Puerto Rico-i Ramona Trinidad Iglesias Jordantól, egy idősek otthonában ünnepli a születésnapot. Az ünnepséget a városi elöljáróság szervezi az idős asszony számára, már csak azért is, mert ő a kis hollandiai város legfőbb nevezetessége.

Andel-Schipper 1890 június 29-én született a hollandiai Slimde városában. A törékeny alkatú, fehér hajú asszony, aki ifjabb éveiben varrással és hímzéssel kereste kenyerét, ma is nagy focirajongó, az Ajax Amsterdam csapatának lelkes híve. Igaz, a mérkőzésekre már évtizedek óta nem jár ki. Egészsége ma is jó, nincs olyan eset, hogy napokra ágyban maradna, bár a látása és hallása már nem a régi - írja róla a Guinness Rekordok Könyve.

Nemrég felröppent a hír, hogy Libanonban él egy asszony, aki 126 évesnek vallja magát, és állítja, hogy dokumentumokkal tudja bizonyítani 1877-es születési dátumát. A Guinness Rekordok nyilvántartása mindeddig nem hitelesítette az idős nő iratait, és ezért nem ő számít a világ legöregebb emberének.