Ausztria első gólyakölcsönzője lett Günter Auer hartbergi asztalos mester: mivel elterjedt a szokás, hogy gólyát állítanak fel abban a házban, ahol gyerek született, Auer kölcsönzőt nyitott, ahonnan napi 60 cent fejében bárki bérelhet gólyát.

Az egyébként lakberendezési és konyhastúdiót működtető asztalos műhelyében vágja ki a 2,10 méter magas gólyákat rétegelt lemezből, s ezeket felesége, Gabi kézzel festi ki. Az eddig összesen 9 gólyát kölcsönözni május óta lehet napi 60 centért, ha a bérlő maga viszi el. Auerék külön díj fejében házhoz is szállítják a gólyát.

Pillanatnyilag egyetlen tartalék gólya sem található Auer úr műhelyében, s az ötlet nagy sikere már az ipar érdeklődését is felkeltette: az egyik játékgyárban egy gépsoron már elkezdték a 120 centiméteres gólyák gyártását, s ezeket a grazi bébivásáron be is mutatják majd. Az élelmes asztalos azonban nem fogy ki az ötletekből, s így nyilván nem kell félnie az ipari konkurenciától: legújabb termékei között van a postásnak öltöztetett gólya, az ajtóra kiakasztható kis gólya és egy repülőn érkező gólya.

"Mindig két fából készült gólyám volt tartalékban. Amikor azonban unokaöcsém fiának születésekor fel akartam állítani egyet, egyidejűleg két kuncsaftomnak is szüksége lett volna rá" - magyarázta Auer, hogy miként lett sorozatgyártó. Azután már gyorsan rájött, hogy jövedelmének kiegészítésére pénzért kölcsön is adhatná a maga készítette gólyákat.

A kölcsönzés főleg a szerényebb körülmények között élőknek kedvező lehetőség, hiszen a kézimunkával készült nagy famadarak ára elérheti a 6-700 eurót is.