Szeptember 25-én, szombaton tartják a hagyományos Büdi vigasság elnevezésű rendezvényt Tiszavasváriban, ahol ezúttal is lesz boszorkányégetés. Sőt megválasztják a legszebb "bibircsókos rémet", a legigézőbb szemű lányt, aki tekintetével rontást hoz, egy pillantásával szerelembe kergeti a férfiakat.

A néphagyomány szerint egykor a szabolcsi város elődtelepülésén, Tiszabüdön, a Danáné-dombján vetették máglyára a büdi boszorkányokat, s innen a népi szólás-mondás: "Te, büdi boszorkány!", amely pejoratív, rosszalló, elítélő megfogalmazás volt a középkorban - magyarázta Sulyok József, Tiszavasvári polgármestere az MTI munkatársának. Hozzátette: később, a múlt században, a "büdi boszorkány" jelző jó értelmet kapott, s manapság már az érintett nő szépségét, gyönyörű szemét, lebilincselő megjelenését jelenti a megfogalmazás.

Szombaton 14.00 órakor karnevállal kezdődik a program, zenészek, táncosok kísérik az utcán felvonuló boszorkányokat, akik a főtéren versengenek majd a legszebb címért. Közben a környék művészeti csoportjai adnak műsort, és mókás versenyeken mérhetik össze erejüket, tudásukat a résztvevők. Helyi ételspecialitások kínálásával lakoma is vár a rendezvény látogatóira, akik este a máglya köré gyűlnek, hogy elégessék a boszorkány bábut, és megfogadják: jók lesznek a jövőben, távol tartják magukat minden rossz okozásától.