Senkinek sincs olyan sanyarú sorsa, mint a televíziós sorozatok hőseinek - vélik a londoni Kings College pszichológusai, akik egy tucatnyi világsikerű szappanopera tanulmányozása után jutottak erre a konklúzióra. A sorozatok hősei általában AIDS-ben, drogtúladagolásban, vagy rákban hunynak el, de akad köztük olyan, aki gyilkosság, verekedés vagy baleset áldozata lesz - olvasható a Megapolis-Express orosz weboldalon.

Nem jobb a dolga a szappanoperák azon szereplőinek sem, akiket a sors valamilyen egészségügy intézménybe vet. Kilencvenhárom sorozatbeli szülésből 20 végződött az anya, 15 pedig az újszülött halálával, négy esetben pedig sem a szülőnőt, sem gyermekét nem sikerült megmenteni.

A szappanoperák rendőrnyomozói a nyomába sem jöhetnek Sherlock Holmesnak, hiszen a sorozatokban megoldatlan marad a bűncselekmények hetven százaléka. S akkor még szót sem szóltunk a légi katasztrófákról, amelyek a sorozatokban hatszor gyakoribbak, mint a való világban. Ám ami a legmeglepőbb, az a szappanoperák hőseinek elmebeli állapota - háromnegyedükön ugyanis valamilyen pszichiátriai kórkép tüneteit fedezték fel a lélekgyógyászok.