114. születésnapját ünnepelte jó egészségben Maria do Couto Maia portugál parasztasszony. Rokonai családi ünnepséget rendeztek ebből az alkalomból szülőfalujában, Vila de Grijoban - számolt be a TSF rádióadónak az asszony 74 éves Rosa nevű lánya a nem mindennapi évfordulóról. "Semmilyen betegségben nem szenved, de menni már nem tud" - hangsúlyozta Rosa.

Az 1890-ben született asszony élete nagy részét munkával töltötte egy parasztgazdaságban. Már 62 éve özvegy, túlélt két királyt, egy fasiszta diktatúrát és egy baloldali forradalmat. Jelenleg a világ ötödik legidősebb emberének számít - áll az AFP jelentésében. A Guinness Rekordok Könyve szerint a legidősebb ember a földön egy Puerto Rico-i asszony, aki néhány hónappal idősebb, mint Maria do Couto Maia.

A média rendszeres időközönként ad hírt különböző életkor-rekordokról. Így például június 29-én a Reuters brit hírügynökség jelentette, hogy a Guinness Rekordok Könyve szerint egy 114 éves holland asszony a világ legidősebb embere. Április 15-én viszont egy dpa még arról számolt be, hogy egy 118 éves tunéziai férfi az életkor rekorder és ezzel maga mögé utasította a 114 éves német származású amerikai Charlotte Benker asszonyt.