Kínában betiltották a 2002-2003. évi atípusos tüdőgyulladás-járvány (SARS) okozójának tekintett cibetmacska levágását és megfőzését, nehogy a tél közeledtével újra lábra kapjon a gyakran halálos végű kór.

A kormány által a közelmúltban elvégeztetett vizsgálat kimutatta, hogy Kína déli Kuangtung (Guangdong) tartományában a cibetmacskák 70 százaléka a SARS-vírus hordozója. Ezt az állatot Dél-Kínában sokfelé kiváló csemegének tartják. A főzési tilalom azon új rendelkezések részét képezi, amelyekkel az egészségügyi minisztérium a járvány ismételt megjelenésének akarja elejét venni - írta a Pejcsing Zsipao című pekingi lap kedden.

A SARS-járvány, amely először 2002-ben bukkant fel Kuangtung tartományban, eddig 349 halálos áldozatot szedett Kínában, és összesen 774-et világszerte. Idén áprilisban a járvány ismét megjelent Pekingben és Anhuj (Anhui) tartományban; akkor egy nő életét követelte, és nyolc másik embert betegített meg.

A kormány október 23-án jelentette be, hogy 103 cibetmacskát vizsgáltak meg Kína-szerte, és Kuangtung tartományban 70 százalékuk fertőzött volt. Észak- és Kelet-Kínában viszont nem találtak egyetlen vírushordozó cibetmacskát sem.