A japán találmányi és szabadalmi hivatal elutasította a Pacsinko játékautomata-gyártó cég azon kérését, hogy 35 új modelljét olyan történelmi személyekről nevezze el, mint Adolf Hitler, Konfuciusz, Mózes vagy Thomas Edison. A hivatal szerint ezek a nevek nem illenek a játékautomatákhoz, másrészt sértenék Japán pacifista alkotmányának szellemét. A döntés alapjául az a japán kereskedelmi rendelet áll, amely tiltja olyan elnevezések használatát, amelyek "megzavarhatják a közrendet és az erkölcsöt" - írja az El País című spanyol napilap.

A cég egyébként más híres neveket is betervezett, így például Si Huang-tiét (Shi Huang-di), a Csin(Qin)-dinasztia első császáráét, Kukai japán buddhista szerzetesét, három híres szamurájét, valamint Taisi Sotoku hercegét, a középkori japán egyik leghatalmasabb vezéréét. A cégtulajdonos elismerte, hogy "nem volt elég tapintatos a nevek kiválasztásánál".

A Pacsinko cég különben visszaesőnek számít: a tokiói legfelsőbb bíróság már 2002-ben is hozott ítéletet vele szemben, amikor megtiltotta a "Dari" név használatát, azzal az érveléssel, hogy a nagy katalán festőre, Salvador Dalíra utal. Az ő nevét ugyanis a japánok Darinak ejtik.