Allergiát nem okozó macskát ígér egy amerikai cég, amely ezzel rengeteg állatimádó problémájára kínál megoldást: bejelentése szerint 2007-ben a megjelenik a piacon az első, egyáltalán semmiféle allergiát nem okozó cicafajta.

A Los Angelesben bejegyzett Allerca cég hangsúlyozza: szó sincs klónozásról, vagy új fajta kitenyésztéséről. Az egyik - kedvessége miatt kiválasztott - brit cicafajta egyedeinél - csupán egy gént kell megváltoztatni: azt, amely az allergiás reakcióért felelős fehérje termelését szabályozza. Ez a fehérje a cicák szőrében, ürülékében is megtalálható, s ez okozza a tüneteket: a tüsszentést, könnyezést, orrdugulást.

Világszerte minden tizedik ember allergiás a macskaszőrre, s a kaliforniai cég erre a nagy keresletre építve már a cica árát is meghatározta: az Egyesült Államokban nagyjából 2800 euró lesz, Japánban viszont 8000 euró. (Európát illetően még nincs döntés.) Az új cicatípusból az érdeklődők máris lefoglalhatnak egy példányt mintegy 200 euróval a www.allerca.com internet-címen: de jó lesz sietniük, mert a hírről beszámoló belga lap, a La Derniere Heure szerint máris hatalmas az érdeklődés, s valószínűleg várólistát kell majd készíteni.