A jéghideg szénsavas italok károsíthatják a nyelőcsövet, erre a veszélyre figyelmeztet egy 57 éves ausztrál nő esete. Az Fremantle-i kórház sebészei által leírt esetben a páciens, aki egyenesen az üvegből itta jéghideg ásványvizet, hirtelen éles fájdalmat érzett a nyelőcsövében. A fájdalom oly erős volt, hogy a középkorú hölgy elvesztette az eszméletét - olvasható a MedNovosztyi című orosz nyelvű, egészségügyi témákra szakosodott honlapon.

A kórházi vizsgálat során a nyelőcső részleges perforációjára derült fény. Megjegyzendő, hogy korábban az illető teljesen egészséges volt, vagyis nem szenvedett semmilyen olyan krónikus betegségben, amely megmagyarázhatta volna a sérülést. A nyelőcső spontán perforálódása, az ún. Boerhaave szindróma általában hírtelen nyomásfokozódás, többnyire makacs hányásnál miatt következik be.

Az adott esetben az orvosok a sérülést azzal magyarázták, hogy a jéghideg folyadék a nyelőcső reflektórikus összehúzódásához vezetett, ugyanakkor az italban lévő széndioxid hirtelen megnövelte a nyelőcsőn belüli nyomást. Korábban hasonló sérülést írtak le egy 67 éves angol férfinál is, aki szintén egy hajtásra ivott meg egy pohár hideg italt.