A burgonyalapú csipszek világhódító útját megirigyelve, orosz kutatók újfajta sós ropogtatnivalókkal szeretnének kedveskedni a fogyasztóknak.

Az Orosz Mezőgazdasági Akadémia kötelékében működő Élelmiszeripari Kutatóintézetben kidolgozták a sárgarépából, padlizsánból és káposztából készített csipszek gyártási technológiáját - olvasható a Moszkovszkij Komszomolec orosz lap online kiadásában.

A padlizsánt és a sárgarépát vékonyan felszeletelik, majd szárítják, s majd csak ez után sütik ki olajban. A kutatók szerint az előzetes szárítás azért szükséges, mert így a csipszek lényegesen kevesebb zsiradékot szívnak magukba, mint a nyers burgonyából készített csipszek. Azaz jóval egészségesebbek lesznek, mint a hagyományos készítmények.

Ami a káposztát illeti, abból valódi ropogós "szalmaburgonya" készíthető. A moszkvai kutatók tekintettel vannak arra, hogy nem mindenki szereti vagy eheti a sós ropogtatnivalókat, így a csipszeket és a káposztás "szalmaburgonyát" diétás változatban is gyártják majd. Amennyiben az új készítmények zöld utat nyernek, az orosz fogyasztók már a közeljövőben elkezdhetik tesztelésüket.