Régóta ismert, hogy a cukros italok károsítják a fogzománcot. Ennek oka azonban nem csak az üdítők cukortartalma, mint inkább savas hatásuk, ami ellen még a fogmosás sem jelent védelmet. Anthony von Fraunhofer professzor - egy amerikai egyetem
kutatója - mintegy tucatnyi népszerű, nagy mennyiségben fogyasztott
italfajtát hasonlított össze abból a szempontból, hogy milyen
hatással van a fogzománcra. Kólával, vízzel, jeges és valódi teával,
sörrel, kávéval telitöltött kémcsövekben vizsgált eltávolított, de
ép fogakat, s két hét múlva megnézte, mi az eredmény. Kisebb nagyobb
fokú károsodást szinte mindegyiknél tapasztalt, kivéve a vízzel és a
sörrel próbált fogakat.
A professzor a General Dentistry nevű tudományos
szaklapban hozta nyilvánosságra kutatásait, de az adatokhoz hozzáfűzte:a két hetes,
folyamatos vizsgálatsorozat alatt a fogakat annyi káros hatás érte,
mintha egy 13 évig tartó kísérlet zajlott volna le normál
körülmények között, amikor a különféle italokat gyorsan
lekortyoljuk, s nem tartogatjuk vég nélkül a szájunkban.