Rémült szempár tekintett vissza Robert Maher cambridge-i postásra a patinás angol egyetemi város főtéri postaládájának kiürítése közben: az egyik ajánlottnak felbélyegzett barna borítékból éppen egy hörcsög igyekezett kirágni magát.

Maher fogta a merőben szokatlan küldeményt, és elvitte a helyi állatorvoshoz, aki megállapította, hogy a rágcsálónak az ijedtségen kívül nem esett baja.

Megállapította ugyanakkor azt is, hogy a postára adott hörcsöghöz egyetlen korty ivóvizet, egyetlen harapás élelmet sem mellékeltek, vagyis az eset állatkínzásnak minősül. Ezt Nagy-Britanniában igen szigorúan büntetik, és az állatokkal szembeni kegyetlenség ellen harcoló királyi társaság (RSPCA) a rendőrséggel karöltve hamar az ostoba tréfa kiagyalóinak nyomára bukkant.

Kiderült: a szerencsétlen állatot a cambridge-i egyetem legbriliánsabb diákelméi között nyilvántartott két hallgató ragasztotta a borítékba és dobta a Market Square postaládájába. A címzett egy helyi lakos volt, aki nem sokkal korábban a két diák egyikével közlekedési csetepatéba keveredett; a sajátos küldeményt bosszú gyanánt adták fel az illetőnek.

A két 19 éves diákot, David Jordant és James Cole-t 750, illetve 500 font (278 ezer, illetve 185 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte a helyi bíróság, és mindkettőjüket tíz évre eltiltotta az állattartástól.