Papagájoknak indított házasságközvetítést egy ornitológus Berlinben, s az intézmény óriási siker. Rita Ohnhauser elmondása szerint már jó 1300 magányos madárszívet hozott össze, és az emberekkel dolgozó házasságközvetítőktől eltérően biztos lehet benne, hogy a nála egymásra találó párok soha nem válnak el, a madarak ugyanis egész életükre létesítenek életközösséget.

"A szabad természetben a papagájok ivarérett korukban párt választanak, s attól kezdve szinte életük minden percét együtt töltik. A házi kedvencként, fogságban tartott madarak viszont legtöbbször magányosak, s ettől akár depresszióba is eshetnek" - mondta.

Ohnhauser szerint egész Németországból érkeznek már a gazdik kedvencükkel, akit azért hoznak, hogy párra leljen, s jelenleg mintegy 150 tarka tollú madár keresi élettársát az állati házasságközvetítőben. Az ornitológus azt is elmondta: a papagájoknál is létezik szerelem az első látásra. Mások viszont nagyon is alaposan, körültekintően tájékozódnak, mielőtt választanának, és kapcsolatra lépnének a kiválasztottal: akár három hónapig is nézelődik valamelyik "ügyfél", amíg végre dönt.