Idén, a Mozart-évben a kifestett műanyag tehenek után hatalmas, ugyancsak kifestett Mozart-golyók jelennek meg szombaton a zeneszerző szülővárosa, Salzburg belvárosának utcáin.

Az 1,6 méter átmérőjű, poliészterből készült golyóbisokból április 17-ig 80 darab díszíti majd a várost. A névadója után szintén világhírűvé vált salzburgi édesség nevét viselő Mozart-golyók előállításán két tucatnyi művész dolgozott - festőktől grafittiseken át tetováló művészekig. Az összesen 700 000 euróba kerülő akciót nem közpénzekből, hanem szponzorok - az "igazi" Mozart-golyót gyártó Mirabell, a Mecedes-Benz, a Palfinger AG gépipari konszern - adományaiból finanszírozták, s hozzájárult számos kisebb cég is, amely egy-egy golyót vett meg, vagy fogadott örökbe, egyenként 3800 euróért - s ebben még nincs benne a golyót kidíszítő művész honoráriuma.

A műanyag Mozart-golyók Nemcsak magában Salzburg városában kerülnek felállításra, hanem Salzburg környékén több helységében is, mint Bad Gastein, St. Johann im Pongau, Lofer és Oberndorf. Április 17-e után a golyók többek között Badenbe, Bécsbe, Párizsba, Stuttgartba és Koblenzbe utaznak. A túra befejeztével egy részüket Salzburgban jótékonysági esten elárverezik, a bevételt pedig tehetséges fiatal zenészek ma még nem létező intézete kapja.