A jacuzzi nem csak kellemes percekkel, hanem kellemetlen fertőzéssel is megajándékozza a fürdőzőket. Erre a véleményre Rita B. Moyes jutott, a Texas A&M Egyetem kutatója 43 nyilvános- és magánjacuzziból vett vízmintát elemezte - olvasható a MedPortal című egészségügyi hírekre szakosodott orosz honlapon. Minden vizsgált mintában magasabb volt a csíraszám, s a kutató szerint adatai csak a jéghegy csúcsát jelzik, hiszen mindössze néhány baktérium és gomba jelenlétét vizsgálta.

Míg egy teáskanálnyi csapvízben átlagosan 138 baktérium található, a jacuzziból nyert teáskanálnyi vízben kétmillió. A mikrobiológiai vizsgálatnak alávetett jacuzzik 95 százalékában coli-baktériumot, vagyis a bélcsatornában élő mikroorganizmusokat fedezett fel a kutató. A vizsgált minták 81 százalékában patogén, azaz betegséget okozó gombák voltak, s 34 százalékukban egészségre veszélyes Stafilococcus-törzsre lelt. A magas csíraszám azzal magyarázható, hogy a meleg pezsgőfürdőt tápláló csővezetékek fertőtlenítése meglehetősen bonyolult, ezáltal itt ideális környezetre lelnek a kórokozók, amelyek a kilövellő vízsugár miatt permetként kerülnek a fürdőzők tüdejébe és testnyílásaiba, ami közönséges medencénél vagy fürdőkádban nem esik meg.

Rita B. Moyes véleménye szerint a jacuzzi hólyaghurutot, bőrfertőzést és tüdőgyulladást okoz, s különösen veszélyes a gyerekek, idősek, valamint mindazok számára, kiknek valamilyen okból gyenge az immunrendszere.