Bármilyen ínycsiklandónak tűnnek is a televízióban szereplő mesterszakácsok által elkészített étkek, elfogyasztásuk rejt némi kockázatot, hiszen a fogások elkészítésénél a séfek sokszor a legelemibb higiénés előírásokat sem tartják be - mutatnak rá kanadai kutatók.

Az Ontariói Egyetem kutatói az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Kanadában végzett felmérés során kimutatták, hogy egy félórás show alatt a szakácsok átlagosan hét alkalommal sértik meg a higiénés előírásokat, amelyek gyomorrontáshoz, vagy akár komolyabb megbetegedéshez vezethetnek - olvasható a Szobkor című orosz hírportálon.

Miközben a szakácsok igen nagy figyelmet szentelnek annak, hogy miként tálalják, díszítsék a fogásokat, gyakorlatilag soha nem kerül szóba, hogy főzés előtt kezet kell mosni, ahogy az sem, hogy a hozzáválókat is illene legalább leöblíteni. Elborzasztó példaként a kutatók annak a szakácsnak a példáját hozták fel, aki adás közben azzal a késsel csapta agyon a kellemetlenkedő legyet, amellyel épp a zöldségeket szeletelte. Egy másik kollégája a fogaival hámozta meg a citromot, s az már szót sem érdemel, hogy az összes szakács ugyanazzal a kanállal kóstolja meg a készülő fogást, amellyel az ételt kavargatja a lábasban.