"Non a 2007" - Nemet mondunk 2007-re - jelszóval kíván tüntetést rendezni Szilveszter estéjén egy nyugat-franciaországi szervezet Nantes városában.

Az Újév Ellen Küzdő Front (Fonacon) aktivistái sajtóértekezleten jelentették be tervüket a Chauché nevű közeli faluban (magyar kiejtése Sose lenne), anélkül, hogy elárulták volna kilétüket: valamennyien símaszkot, néhányan pedig ráadásul fejükön konyhai szűrőt vagy lábast viseltek.

A Fonacon bízik a sikerben, de kudarc esetén sem adja fel a harcot: "Ha 2007 mégis beköszöntene, ami kevéssé valószínű, akkor valamennyien vonatra ülünk, hogy Párizsban, a Champs Elysées-n mondjunk nemet 2008-ra" - közölte az egyik szervező.

A bizakodásra az ad okot, hogy 2005-ben kezdett akciójuk visszhangja mind nagyobb. 2005 Szilveszterén felhívásukra háromszázan jelentek meg Chauché utcáin, idén háromezer résztvevőre számítanak.

Internetes portáljukon (fonacon.net) az újév ellen küzdők 12 ezer látogatót regisztráltak Európa minden részéből. Ezért arra számítanak, hogy előbb-utóbb a kontinens más pontjain is hasonló megmozdulásokra kerül sor Szilveszter éjszakáján.