A szokatlanul enyhe tél előcsalogatta a téli álmukat alvó denevéreket. Az elmúlt napokban Győr környékén találtak felébredt bőregereket. A Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai szerint azonban a mélyen fekvő, háborítatlan barlangokban, régi bányajáratokban zavartalan az apró emlősök nyugalma.

A hírhedt brennbergbányai Szálasi-bunker immár évek óta telelő helye a védelem alatt álló kispatkós-orrú denevéreknek.

A csaknem száz méter hosszú földalatti járatot 1944 végén Szálasi Ferenc nyilasvezér parancsára építették meg, hogy védelmet nyújtson az egyre gyakoribb bombázások ellen. Ekkoriban Szálasi a nyugati határszélre telepítette át a nyilas államszerveket. Ő maga is Brennbergbányán lakott, de a róla elnevezett bunkerben valószínűleg sohasem fordult meg.

- A denevéreknek mindenesetre ideális búvóhely a járat - mondja Kozák Gábor természetvédelmi felügyelő. - Több mint hatvan év alatt azonban állaga alaposan leromlott. Helyenként már omladozik. Dúcolása, kijavítása százmilliós nagyságrendű költséget jelent, ami csak akkor érné meg, ha Szálasi egykori építményét közcélra használnák fel, például bányamúzeum létesítésére.