A kínaiak egyik kedvelt sportja a tolakodás. Azokon a helyeken, ahol tömeg várakozik, legyen az vasúti, metró- vagy buszállomás, mozi vagy bank, mindig vannak, akik könyökkel törnek utat maguknak, hogy a többieknél előbb jussanak célba. A kínaiakat ez állítólag nem zavarja, a külföldieket azonban felháborítja.

A kínai kormány elhatározta, hogy változtat a helyzeten, már csak azért is, hogy javítsa az ország imázsát, tekintettel a 2008-as olimpiai játékokra is, ahová turisták százezreit várják - írta az El País című spanyol lap.

A február 11-én indított kampány fő célja a kulturált sorban állásra nevelés. A továbbiakban is minden hónapban a 11-e lesz a nevelésre kijelölt nap, azért, mert - mint indokolták - a két egyes hasonlít két egymás mögött álló emberre.

Egyébként a főváros minden kerületének meglesz a maga jelmondata és módszere. Felhasználhatják erre a célra az állami kommunikációs eszközöket, munkanélkülieket vehetnek igénybe a forgalmi rend betartatásában, és önkéntesek is segítenek az embereknek eligazodni a különböző várakozási helyeken felfestett folyosók, kerítések labirintusában.

Sanghaj (Shanghai), amely 2010-ben házigazdája lesz a világkiállításnak, szintén szépítkezik. A hatóságok januárban jelentették be, hogy 45 ezer taxiban szerelnek fel köpőcsészét az utast és a sofőrt elválasztó lemezre, hogy mindketten használhassák. A városban állítólag már a múlté az a szokás, hogy az ablakon keresztül az utcára ürítik a csészét, mint az éjjeliedényt.