Több mint 4 millió azoknak az olaszoknak a száma, akik ejaculatio praecox-ban szenvednek, és nemi aktusaik időtartama 3 perc alatti. A jelenség egyre gyakoribb a fiatalok között is - erre a riasztó megállapításra jutott többek között az európai urológusok társasága, amely a közelmúltban Berlinben ült össze.

Az orvosok szerint a mai 18 és 30 év közöttiek törékenyek, tele vannak szorongással, állandóan rohannak, és közben félnek, hogy "nem sikerül teljesíteniük", miközben még mindig a társadalom által táplált mítoszok foglyai. Ebből következik például az, hogy évente több mint 20 ezren jelentkeznek hímvessző-nagyobbító műtétre - mondta el Vincenzo Mirone, az olasz urológus-társaság elnöke. Az 12 centiméteres férfialkalmatossággal rendelkező fiúk egyenesen "fogyatékosnak" tekintik magukat, holott egy erekcióban lévő 9 cm-es hímvessző már normálisnak számít: így egy álprobléma miatt van kisebbségi érzésük, amelynek következtében képtelenek rendes szexuális életet élni.

Mirone szerint, ilyen esetben a szakorvosnak vissza kell utasítania a műtétkérelmet. A legfőbb teendő azonban, hogy normális szexuális nevelést kapjanak a fiatalok már 10-12 éves kortól, olyant, amely a helyére teszi a "fáradhatatlan szuperférfiről" szóló legendákat. Ugyanakkor a korai magömlés és terméketlenség valós probléma, hiszen az előbbi 4 milliót érint a nemileg legérettebb korosztályból és a 3 perc alatti, túl rövid aktusnak komoly következményei lehetnek egy pár életére. A másik már az olasz népszaporulatot is fenyegetheti, mert minden ötödik itáliai pár terméketlen és ha ez a tendencia marad, 2015-re minden harmadik az lesz.