A NY Daily News remek cikket közölt az arachnofóbia gyógyíthatóságáról; ha ön retteg a pókoktól, akkor ne kattintson rá, de amúgy itt van.

A lényeg, hogy egy brit férfinek megoperálták egy agyi rendellenességét, a műtét pedig azzal a kellemes mellékhatással járt, hogy azóta nem fél a pókoktól. Korábban Pókellenes Úrnak (KPÚ) agyvérzése volt, ami károsította az amigdaláját, így hát az agya egy részét el kellett távolítani. Az amigdala viszont azért is érdekes agyi terület, mert a félelem-és örömérzet is itt alakul ki.

Na, hát miután kimetszették, amit ki kellett, KPÚ két dolgot tapasztalt:

  • nem bírja elviselni a zeneszót;
  • már nem fél a pókoktól.

Szerencsére a zenegyűlölete elmúlt, az arachnofóbia viszont nem tért vissza, sőt, már szívesen nézi és fogdossa a pókokat, amihez azért kell egy gusztus. Érdekesség, hogy a nyilvános szerepléstől való félelme viszont nem csökkent.

Dr. Nick Medford (brit agysebész-kutatóorvos), aki személyesen is megvizsgálta a beteget, azt mondta, hogy az amigdala eltávolítása már korábbi esetekben is oszlatott el félelmeket, és bár nem egészen biztos ennek okában, van egy elmélete: a pánikreakciókkal járó félelemtől lehet megszabadulni ezzel a beavatkozással. ÉS bár KPÚ a továbbiakban nem szeretne kísérleti nyúl lenni, Medford reméli, hogy hasonló esetek tanulmányozásával igazolni tudja elméletét.

Ön vállalkozna ilyesmire?