A sexting a Pediatrics magazinban megjelent felmérés szerint teljesen normális cselekvés, ami az egészségesen fejlődő tinédzserek életének része. A tanulmány azt veszi alapul, hogy az számít normálisnak, ami a leginkább jellemző, és mint kiderült, semmilyen rossz vagy jó hatása nincs mentálisan – kivéve, ha illetlen kézbe kerül – annak, ha a tinik pikáns fotókat küldözgetnek magukról. Egy másik felmérés szerint azok, akik sokat sextingelnek, szexelnek is, és már 10-13 évesek is csinálják, ami baj lehet. A két egymásnak ellentmondó tanulmány azt vetíti előre, hogy még a tudósok sem tudják, jó-e vagy sem, ha pucér képeket küldözgetnek magukról a tinédzserek.

A sextinget feltehetően keveseknek kell bemutatni, ha mégis, akkor azt érdemes tudni róla, hogya szex és texting szavakból kapta a nevét, ez nagyjából a szexcsetelést jelenti, okostelefonokkal. Sextingnek számít az is, ha melltartós-bugyis képeket küldözgetünk az éppen értekezleten ülő kedvesnek, és az is, ha arról írogatunk, mennyire kívánjuk a másikat.

A Texasi Egyetem orvostudományi karának kutatása szerint a sextinget sok esetben megelőzi a szeretkezés, és a felmérés eredményei arra is rávilágítanak, hogy nincs összefüggés a sexting és a jövőbeni veszélyesnek számító szexuális viselkedés között. A kutatók hat éven át követték a tinédzserek sexting szokásait, középiskolásokat kérdeztek meg a szokásaikról.

A sextingelőket két csoportra osztották, aktívra és passzívra. Az aktívnak azok számítanak, akik maguktól küldenek meztelenkedős fotót a testükről, nem azért, mert kérték tőlük. A passzívak pedig azok, akik azért küldenek pikáns fotókat magukról, mert arra kérik őket. Az aktív csoportnál felfedezték, hogy

szexuálisan aktívabbak,

mint azok, akik nem maguktól küldözgetnek fotókat, hanem kérésre.

A sexting a kutatás szerint előrejelzi a szexuálisan aktív életet, segíti a szexuális fejlődést, és a jövőbeni szexuális élet esélyét növeli. Azt is jelzi, hogy készen áll valaki a következő lépésre, azaz az intimitást megélni. Sokak szerint pontosan ez a baj a sextinggel, a WSAU-n megjelent cikk szerint egy dél-kaliforniai kutatás arra mutatott rá, hogy aki sokat sextingel, az sokat is szexel, és már 10-13 évesek is csinálják. Az egymásnak ellentmondó felméréseket feltehetően újabb és újabb kutatások követik majd, az egész biztos, hogy megállítani nem lehet, továbbra is sextingelnek majd a kamaszok szerte a világon – annak is érdemes utánagondolni, hogy ez mindig volt, csak éppen nem okostelefonon, hanem leveleken keresztül, és nem melleket küldtek a nők, hanem például hajtincset.