Pár hónappal ezelőtt, fulladás következében elhúzódó oxigénhiány miatt agyhalál állt be egy 11 hónapos csecsemőnél, Gyulán, az esetet kegyeleti okokból csak most hozták nyilvánosságra. Miután a szigorú orvosi vizsgálat kimondta: a csecsemőnél agyhalál állt be, a Pándy Kálmán kórház szakorvosai elbeszélgettek a szülőkkel a szervdonációról. Ők pedig emellett döntöttek, írja a beol.hu

„Ezután fordultunk az Országos Vérellátó Szolgálathoz, amelynek részeként működik a transzplantációs iroda. Dr. Sipos Péter, a Pándy Kálmán kórház gyermekosztályának osztályvezető főorvosa lapunknak elmondta, hazánk 2012-ben csatlakozott az Eurotranszplanthoz, amelynek számos európai ország a tagja. A szervezet alapelve, hogy felajánlott életképes szerv nem veszhet el.

Egy-egy donáció folyamán a vércsoporttól kezdve jó néhány különböző immunológiai tényezőt vizsgálnak. Ebben az esetben Magyarországon nem találtak olyan beteget a várólistán, akinek a kislány szervei megfeleltek volna. Így veséit egy 30 év feletti osztrák, míg máját egy húszas évei végén járó német nőbe ültették be" – nyilatkozta a lapnak dr. Máté Csilla csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos. A beol.hu azt írja, az egyéves kor alatti szervfelajánlások extrém ritkának számítanak, hazánkban pedig évente átlagosan 170-180 szervfelajánlás történik.