Az amerikai tudósok már megint rettentő fontos dolgot nyomoztak ki: bár az ember azt hinné, hogy csókkal köszönni a legintimebb dolgok egyike, valójában evolúciós okai vannak az üdvözlési formának, és a legkevésbé sem romantikus: a csók azért volt jó első sorban, mert baktériumok millióit osztották meg egymással a partnerek, ami javította az immunrendszert – írja a Daily Mail. Ami érdekes, hogy sokkal kevesebb esélyünk van egy csóktól megbetegedni, mintha a kevésbé közvetlen utat választjuk, és csak kezet fogunk valakivel.

A texasi egyetem professzora, Sheril Kirshenbaum írta meg a nagyon hangzatos című Csók tudománya című tanulmányt, ami szerint a kézfogás még kifejezetten egészségtelenné is válik, ha például influenzaszezon van. Ha ez még nem lenne elég, az ajkaink működésére is jó hatással van, ha smárolunk valakivel, maga a kontaktus pedig rengeteg információt is küld az agyunknak. Néha túl sokat is: a tanulmány szerint a férfiak 59, a nők 66 százaléka vetett már véget alakuló románcnak azért, mert a csók nem volt jó.

Természetesen anyagokban is kimutatható, micsoda buli smárolni: egy szenvedélyesebb csók dopamint termel, amitől eleve bárki hevesebbé válik, de a csak szerelemhormonnak hívott oxitocin is megjelenik, az adrenalin miatt pedig a nagy hevességben még izzadni is elkezdünk. Ez alapján nem is lepődünk meg rajta, hogy ilyen jól sikerült az idén az egész internetet leigázó videó, amiben vadidegeneket smároltattak egymással, de azt nem gondoltuk volna, hogy igazából a szereplők egészségének is jót tett.

Kommentálná? A Facebookon tegye!