„Évek óta nem néztem pornót. Hónapokra leálltam a maszturbálással is, és két hónapos absztinenciát tartottam a közelmúltban megtagadva a perverz gondolataimat amik uralták az erotikámat" – írja vallomásában Isaac Abel a Salon magazin cikkében. A pornófüggést maga mögött hagyó férfi azt is leírta, azért tartotta magát távol a pornótól és a maszturbálástól, hogy megtisztuljanak az agyában azok az idegpályák, amik  a fantáziájáért felelősek. Még egy úgynevezett mentális tornát is gyakorolt: hozzáért a farkához, megállt és gondolkodott, majd újrakezdte, megállt, és koncentrált.

Uralta a pornóból idézett fantáziáját

A szexuális életének kiteljesedése sem ment zökkenőmentesen a barátnőjével.  A pornófüggő férfi elmondta a barátnőjének, hogy a szexualitását erősen meghatározta a pornó, a családjának és a barátainak is beszélt erről, őszintén. Az őszinteségen túl a fantázia okozta a legnagyobb problémát. Mivel meg akart gyógyulni, ezért kitartóan igyekezett távol tartani magát a pornótól. 

A legnagyobb kihívást az jelentette számára, hogyan uralja a pornóban látott képek felidézését, és azokat hogyan tudná valami mással helyettesíteni. Vajon tényleg újra lehet programozni az erotikus gondolatokat?  – ezt a kérdést tette fel magának, és átnyálazta a szakirodalmat a YourBrainOnPorn oldalon. 

Meg akarta élni a fétiseit 

„Késő február volt, és realizáltam, hogy nincs különösebb oka, hogy ne vegyem figyelembe, fétisem vannak. Az elnyomás csak erősítette azokat. Ha elkerültem a fétiseket, ernyedt és frusztrált lettem. Féltem megélni a pornó inspirálta perverzióimat. Számomra ezek a fantáziák csak fantáziák voltak. Amikor fenekeltem, fojtogattam vagy szitkozódtam volna, mindig azt éreztem, hogy a partneremmel csinálom. Maszturbáltam, a puncijával, a kezem helyett."

Az, hogy a pornóval való kapcsolatáról nyíltan beszélt a barátnőjének, segítette kettejük kapcsolatát. Az, hogy a férfi beengedte a barátnőjét a saját világába, hogy egyáltalán be akarta engedni, az első lépés volt ahhoz, hogy a szexuális életüket jobbá tegyék. Egy hétköznapon a lakásukban szerepjáték szexbe torkollt kettejük játéka, teljesen spontán. A titkárnős-főnökös szerepjátékban a férfi, Isaac Abel megkapta, amire vágyott, uralhatta a partnerét, mondhatott neki obszcén szavakat, satöbbi.

A pornófüggés egyfajta kukkoló hajlamot is kialakított a férfiben, és utólag  úgy látja, valami furcsa mód a pornófüggése segítette hozzá ahhoz, hogy mostanra teljes szexuális életet éljen. A jól megfontolt kísérletezgetések, az őszinte beszélgetés és a szexuális tolerancia az, ami kellett a kiteljesedett szexuális élethez.