A hüvelyi orgazmus és a medence körüli izmok kapcsolatát vizsgálták észak-európai tudósok, azt keresték, hogy egyes izmok működésképtelensége hatással van-e a szexuális zavarokra. Ehhez a vizsgálathoz pedig nem mást figyeltek meg a szexológusok, mint  a nők járását és a orgazmuskészségét.

A 2008-as vizsgálatban 16 egészséges, fiatal belga nő vett részt, akiknek a járását videóra vették, és kielemezték. Az orgazmuskészségükről szóban nyilatkoztak, miután a szexológusok a videófelvételeket megvizsgálva elmondták a véleményüket. A hüvelyi orgazmust azért fontos kiemelni, mert a csikló stimuláció okozta élvezet (vagy a kettő együtt)  a felmérésbe nem számít bele, kifejezetten a hüvely és az izmok kapcsolatát vizsgálták a Journal of Sexual Medicine-ben közzétett kutatásban.

A tudósok arra az eredményre jutottak, hogy a lépés hossza, a szélesebb medence és a gerinc mozgásának összességéről megállapítható, melyik nőnek van készsége a hüvelyi orgazmusra. A szexológusok legalábbis 80 % pontossággal eltalálták, hogy azok a nők, akiknek szabadabb a járásuk – kileng a csípőjük, jobban mozog a gerincük –, képesek pusztán csak a behatolástól elélvezni. Eszerint a nők testfelépítése meghatározza az orgazmust, ami magyarázatot adhat egyes szexuális zavarokra.

A kérdés az, hogy ha ennyire egyszerűen működik a test, akkor vajon fordítva is igaz-e, azaz, hogy a medence körüli izmok fejlesztésével fejleszthető-e az orgazmuskészség, annak minősége. Az intimtorna-oktatók, és a Kegel-gyakorlatok alkalmazói szerint igen.