A Charlie Hebdo elleni támadás szívbemarkoló és nagyon különös részleteit mesélte el Patrick Pelloux az I Télé reggeli műsorában. Pelloux mentőorvosként dolgozik és egyben a lap külsős munkatársa is volt. Ő ért először a támadás helyszínére.

Szerda reggel nem volt ott a szerkesztőségben, egy mentőket és tűzoltókat érintő átszervezés miatt volt jelenése a szerkesztőségből párszáz méterre. Fél tizenkettő után nem sokkal hívta az egyik grafikus: „Patrick szükségünk van rád”. Először azt hitte, hogy a kollégája csak viccel, de nem viccelt.

Pelloux azonnal a helyszínre sietett, vitte magával a felettesét, ők voltak, akik először kiértek a szerkesztőséghez a támadás után. „Úgy lőtték le őket, mint a kivigzésekkor. Sikerült megmentenünk a többieket, akik a reggeli hírek alapján úgy néz ki, túlélik a támadást” – mondta Pelloux, aki az interjú alatt végig a könnyeivel küszködött, többször teljesen elcsuklott a hangja.

"Azért jöttem, hogy elmondjam, hogy az újság nem szűnik meg. Nem nyertek. Charb, Cabu, Wolinski, Bernard Maris, Honoré, Tignous, Mustapha, a testőr, akit megöltek nem a semmiért haltak meg. Nem szabad emiatt utálni a muzulmánokat, mindenkinek a mindennapi életében a köztársaság érdemeit szem előtt tartva kell élnie az életét" – indokolta, hogy miért vállalta ennyire felzaklatott állapotban az interjút.

A beszélgetés közepén teljesen összetört, megszólalni sem tudott, magát kezdte hibáztatni, úgy gondolta, hogy nem tudott elég embert megmenteni.

Jön az elnök

Pelloux helyzete nemcsak azért volt különleges, mert a lap külsős munkatársa volt, hanem azért is, mert jóban van a francia elnökkel, François Hollande-dal, aminek a támadás után morbid jelentősége támadt.

A szerkesztőség tagjai nyáron találkoztak az elnökkel, amikor François Hollande biztosította a szerkesztőséget arról, hogy Franciaországban szükség van a szatírikus lapokra, a karikatúrára, az ország kultúrájának részét képezik. Hollande nagyon szereti a Charlie Hebdot és a lap munkatársai is kedvelték az elnököt annak ellenére, hogy rendszeresen űztek gúnyt belőle is.

A támadás után Patrick Pelloux telefonhívást kapott. "Jövök" - mondta neki a francia elnök, François Hollande, aki kifejezetten őt hívta fel a terrortámadás után.

Ugyan Hollande-nak nem lett volna kötelessége kimenni a helyszínre, Pelloux nagyra értékelte, hogy az elnök rövid időn belül mégis megjelent.

Nem számítottak a támadásra

Annak ellenére, hogy a Charlie Hebdo munkatársai évek óta fenyegetettségben éltek, olyannyira, hogy a szerkesztőség vezetőjét, a most meggyilkolt Charbot testőrök védték, Pelloux szerint nem számítottak támadásra.

Pont erről beszélgetett Charbbal két nappal a támadás előtt, amikor együtt vacsoráztak.

"Hétfő este Charbbal és Luzzel (egy másik újságíró, aki túlélte, mert éppen Londonban volt - a ford.) vacsoráztam. Megünnepeltük az újévet. Charb arról beszélt, hogy kicsit unja már a testőri védelmet. De túlságosan védett engem, nem akarta elmondani, hogy tud róla, hogy a Charlie Hebdo ellen fatvát hirdettek a radikálisok, és hogy rendszeresen előjön ez a téma" – mondta Pelloux.

Philippe Valhoz, a Charlie Hebdo korábbi lapigazgatójához, valamint François Hollande-hoz hasonlóan Pelloux is az összefogásra szólított fel, valamint arra, hogy nem szabad, hogy az embereket elragadják az indulatok, hogy szélsőséges csoportok miatt erősödjön a muzulmánellenesség.

"Nem tudom, ki tette. Bolondok, bolondok. De a bolondokra nézve sértés azt mondani, hogy bolondok voltak" – mondta az elkövetőkről.