Az egyik legvitatottabb kérdés, hogy milyen hatása van a pornónak a személyiségre, és lehetséges-e, hogy erőszakos cselekedetek sorát köszönhetjük a felnőttiparnak. A fontos kérdésről a Telegraph értekezett, nem lehet megállapítani, pontosan mi a témában az ok és az okozat – az akciófilmek és videójátékok erőszakos hatása is kérdéses.

A kérdés egy gyilkossági eset miatt merült fel,  a napokban nyilatkozott a 17 éves Georgia Williams megölését tárgyaló bíró, aki szerint a vádlottra hatással voltak a pornófilmek. A 17 éves lányt 2013-ban ölte meg Jamie Reynolds, aki a pornófüggő gyilkosként lett ismert Angliában. A 23 éves férfi pornót nézett, mielőtt a 17 éves lányt megölte, állítólag a gyilkosság után is pornót nézett, erről a bíróságon is vallott. A férfit úgy tartják számon, mint potenciális sorozatgyilkost, akit sikerült időben elkapni. A fő kérdés az, vajon képes-e szexuális bűncselekményt okozni a pornófogyasztás, vagy az ok-okozat éppen fordítva működik, és a mentálisan sérült férfiak fogyasztanak rengeteg pornót?

A cikk írója szakemberek véleményét hozza példaként, az egyik londoni pszichoterapeuta arról beszélt, hogy egy 13 éves fiú az ötéves féltestvérét zaklatta szexuálisan, a szakember szerint a fiú a pornófilmek miatt vált ilyenné, az erkölcsi iránytűje legalábbis a pornóból eredeztethető. A cikk írójának feltevése szerint a pornó közvetlenül nem „okoz" nemi erőszakot, inkább úgy tűnik, mintha a bűncselekményt elkövető férfiak a pornóból szereznének engedélyt arra, mit tehetnek meg egy nővel – áll az okfejtésben.

Pszichológusok sora mond ellent egymásnak már több évtizede a témában, mennyire lehet hatással a pornó a bűncselekmények elkövetésére. Christopher Ferguson és Richard Hartley 2009-ben még arról értekezett, hogy itt az ideje elvetni azt a feltevést, hogy a pornófilmek hozzájárulnak a nemi erőszak elkövetéséhez. Most Angliában ismét porondon van a téma – egyébként jelenleg Európában tarol a keménypornó.

Jelenleg sokkal szabadabban hozzáférhet bármilyen korú és nemű ember a pornófilmekhez, sőt, az egészen elvetemült kategóriákhoz bárki hozzáférhet másodperceken belül. A pornófilmek ellenzői azzal érvelnek, hogy a nemi erőszak elkövetések száma 29 %-kal nőtt 2014-ben Angliában, a szigetországban folyamatosan nő mind a felnőttek, mind a 16 év alatti gyerekek körében is a szexuális erőszakcselekmények száma. Azonban nem lehet megmondani, hogy azért nőtt ez a szám, mert egyre többen mernek a rendőrséghez fordulni az esetek után, vagy mert ténylegesenh ennyivel több eset van.

A pornó és a szexuális erőszak elkövetőinek összefügését nézve figyelembe kell venni azt a tényt is a cikk írója szerint, hogy az Egyesült Államokban, ahol statisztikailag a legnagyobb a pornófogyasztók száma, csökkent a nemi erőszak elkövetések száma. Sőt, folyamatosan csökken 1990 óta. 

A pornó hatása az emberi agyra valószínűleg azóta kutatási téma, amióta létezik a pornóipar, és feltehetően jó sok évig kell még arra várni, hogy tudományosan és statisztikailag is kimutatható legyen az összefüggés a szexuális bűncselekmények és a pornófogyasztás között.